Само в 7DniVoleibol.bg

Светослав Гоцев: Ще се радвам някой ден да завърша кариерта си в български отбор, а не да ходя в чужбина

гоцев

Само няколко часа, след като спечели шампионската титла във Франция, централният блокировач се присъедини към лагера на националите. Пред BGvolleyball.com той говори за впечатленията си от първото занимание, младите състезатели и целите пред тима това лято.

Прибрахте се в България и веднага започнахте подготовка с националния отбор. Как се чувствате в компанията на доста млади играчи, които повика Пламен Константинов?
Все още не съм съвсем наясно с обстановката. Пътувах веднага след финала. Пристигнах в България и отидох на фитнес. Все още не съм играл волейбол. Винаги е хубаво да има млади играчи отстрани. Поставям се на тяхно място. Знам каква е емоцията да си за първи път в националния отбор. Винаги съм много положителен към тях и се опитвам да им бъда като пример и да им помагам до колкото е възможно.

Какво говори това, че са повикани много състезатели от българското първенство?
Това говори, че нивото на българското първенство се е повишило с годините. Положително е. Ще се радвам някой ден да завърша кариерта си в български отбор, а не да ходя в чужбина.

В кой отбор бихте завършили кариерата си в България?
Няма конкретен отбор. Играл съм три години в Пирин (Разлог) и може би този отбор е оставил най-голям отпечатък в кариерата ми.

Да се върнем към националния отбор. Подготовката започва с изключително много контузии и то на ключови състезатели. Вие също сте с травма в коляното. Какво е състоянието ви в момента?
Имам нормални проблеми след края на тежък сезон. Няма нищо притеснително. Няколко дни ще тренирам на облекчен режим и поетапно ще вляза в подготовката. Ако всичко е наред, от следващата седмица вече трябва да съм готов на 100%.

Притеснява ли ви големият брой контузии още на старта на подготовката?
Винаги е имало контузии. Голяма част от националите играят в тежки първенства и клубните отбори ги изцеждат максимално. Просто това е националния отбор. Затова имаме доста и добри играчи на различни постове. Винаги сме показвали, че имаме добри резерви на основните играчи.

Може ли пък в този случай да изгрее звездата на някой млад състезател?
Това вече зависи от треньора. Дали ще даде шанс на някой от младите и приоритет ли е Лигата на нациите. За мен би било добре да не я подценяваме, а да се опитаме да се целим високо първо там, а след това да гледаме към световното първенство.

Освен контузиите, притеснително е и малкото време за подготовка преди Лигата на нациите…
Нямаме много време за подготовка. Но каквото е за нас, такова е и за останалите отбори. Ще бъде много важно кой в каква форма се прибира от клубния си отбор.

Какви са очакванията ви като за цяло за представянето на отбора в турнира?
До къде можете да стигнете?Първо, не трябва да си правим сметки. Трябва да се хвърлим максимално в Лигата на нациите и след това да мислим за световното. За нас, освен като отбор, е важно и за самите играчи да стигнем до финали и да се представим добре. Националният отбор е траплин, който може да те изстреля по-напред.

Какво си пожелавате с националния отбор това лято?
Пожелавам си да изпитам емоцията, която изпитах с Тур.

Това означава ли, че си пожелавате да спечелите Лигата на нациите?
Винаги трябва да се целиш в най-високите цели. Думите на нашия спортен директор в Тур ми останаха в съзнанието. Когато отборът беше зле, той ни събра в залата, където са всички купи на Тур. Каза ни да разгледаме добре и ни каза, че нито една от тези купи не е спечелена само с името на отбора. Винаги е имало труд, пот и винаги е било борба. Всеки мач е борба. И колкото и невероятно да звучеше, че ще станем шампиони, след като бяхме пети на полусезона, като ходиш в залата всеки ден с тази мисъл, просто нещата се получават. При нас се получиха!

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *