Само в 7DniVoleibol.bg

Иван Петков: Щастлив съм, не мога да го опиша с думи

Марица-Славия08

Треньорът на Марица Иван Петков е новият селекционер на женския национален отбор по волейбол на България. Ето първите му думи след избора на УС в специално интервю пред BGvolleyball.com за ситуацията около националния отбор и предстоящото лято 2018.


Честито, Вие сте новият селекционер на жените, как се чувствате?

Аз съм неизказано щастлив, че ще бъда селекционер на женския национален отбор. За мен това е огромно предизвикателство. Да представляваш своята държава е много емоционален момент и не мога да го опиша с думи. Но едно е сигурно – аз и моят щаб ще дадем всичко от нас за реализиране целите, които БФВ ни е поставила. А те не са никак малки и са много важни за бъдещето на националния отбор.

Какви са целите?

Основната цел е класиране на Олимпийските игри през 2020 година. Разбира се, тази цел минава през класиране за Лигата на нациите (бивша Гран При) и добро представяне на Световното първенство 6-8 място. Това са задачи, които са много трудни, но с едно правилно планиране могат да се изпълнят.

Значи са осъществими?

Лично за мен много ще бъде трудно, но ако не е не е трудно, няма да е сладко. В момента сме в такава ситуация, в която, това което ще се случи през лятото ще бъде с огромна важност.

Спечелихте по категоричен начин вота за национален селекционер с 16:6. Удовлетворен ли сте?

Самите гласове не искам да ги коментирам. За мен това не е от значение. Определено другите кандидати Иван Сеферинов и Антонина Зетова бяха достойни хора и специалисти. Но в този момент мога да споделя, че съм щастлив и вече мислите ми са изцяло насочени към това което ни предстои с националния отбор.

Разкрийте малко от визията си за лято 2018?

Всичко трябва да бъде много правилно дозирано и планирано, за да може да се осъществят поставените цели. Има неща, които на този момент все още не мога да разкрия, тъй като тепърва има да се водят разговори и да случват различни неща. Идеята е да се създаде конкуренция в националния отбора, да дадем възможности на нови и млади състезателки, да дадем шанс за бъдещото Нещата трябва да се случват рамо до рамо – реализиране на задачите през този сезон и същевременно да работим за бъдещите цели.

Това значи ли че ще започнете с по-разширен състав, например поне 25 състезателки?

Чак 25 състезателки не, но, да – разширен състав ще има. Имената, които ще влязат в него, ще бъдат оповестени на по-късен етап. Идеята е да има по-тясна връзка между БФВ, треньор и отбор, и това да дава спокойствие за работа и в тренировъчен процес.

Разкрийте и вашия щаб, с кого ще работите?

Не мога сега. Дайте ми два дни и всичко ще си дойде на мястото. Ще изляза с краен вариант.

Къде ще се води подготовката?

Това са детайли, които тепърва ще ги уточняваме с федерацията.

Вашите лични амбиции?

Когато излязох от изслушването на Управителния съвет бях обнадежден, защото моите виждания се припокриха със задачите, поставени на БФВ. Мястото на отбора е в Лигата на Нациите, в тези 16 отбора в престижната надпревара. Това е първата цел за мен, която трябва да се постигне. Изпълнението на тази цел дава точки за квалификации за олимпиадата. Следва Световно първенство, в което целта е, както казах 6-8 място, много сериозна. Но моите мисли са насочени малко по-нагоре. Не искам да натоварвам никого с моите амбиции, просто това са моите мисли вече от поста национален селекционер.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *