Само в 7DniVoleibol.bg

Напрежение в родния волейбол заради Спас Байрев

16938823_1068225056639098_8361812898625522111_n

Страхотна суматоха и различни обвинения предизвика новината на „Тема Спорт”, че Спас Байрев е получил картотека и може да играе за Арда в последните три двубоя на тима от редовния сезон в Суперлигата. Ръководството на Лигата и федерацията на практика бяха обвинени в липса на морал заради позволението на тима от Кърджали да уреди диагонала, въпреки че до края на трансферния прозорец (10 януари), той все още е с действащо наказание за употреба на допинг (канабис).

„Прегледахме внимателно наредбата и правилника на Лигата. От това, което видяхме, мога да кажа, че най-вероятно юридически Байрев е картотекиран правомерно. Никъде не е записано, че играч, който е с действащо наказание за допинг, няма право да получи картотека и да подпише договор, като впоследствие получи права да играе, след като санкцията му изтече. Въпросът тук опира до морал. И дали така всъщност не поставяме в неравно положение различните клубове. В началото на сезона коментираме как всичко уж трябва да е по правилата, но ето, че някои успяват да ги заобиколят. Дори да подадем контестация, когато Байрев влезе в игра, не виждам как това ще промени нещо. След като не е написано, че не може, значи може. Явно обаче правилникът трябва да се промени и това да не се повтаря, защото наистина, когато сме в края на сезона, подобни трансфери и картотеки могат да променят категорично развоя на годината”, каза пред „Тема Спорт” шефът на Тетевен Волей Иван Цветков.

От трансферната комисия обявиха пред нашата редакция, че нямат отношение по казуса. За сметка на това от дисциплинарната такава съобщиха, че има само един начин Байрев да е получил картотека. „Не знам какъв точно е договорът му, но ще ви кажа следното – ако в него има изрична клауза, че влиза в сила след изтичане на наказанието, тоест от 23 февруари, то няма проблем волейболистът да бъде картотекиран от 10 януари. Досега не е имало подобен казус, но по правилник, при наличие на такава клауза, всичко е по правилата. Ако няма обаче, тогава нещата се променят”, заяви Румен Атанасов.

Потърсен бе и антидопинговият център. Оттам категорично заявиха, че за тях няма никакъв проблем Спас Байрев да играе за Арда, стига това да се случи след края на неговото наказание.

„Ако санкцията му е изтекла, няма проблеми той да играе. Единствено ни вълнува дали периодът е минал или не. Останалото зависи от правилника на всяка една отделна федерация.”

Владимир ИВАНОВ, “Тема Спорт”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *