Само в 7DniVoleibol.bg

Революционно и невиждано никъде по света! До 2 години Левски със своя зала, вкопана в земята! Всичко е официално! (Снимки)

7Dni Voleibol09.11.201733700
1

Волейболният „Левски София” ще има своя зала след 2 години. Това разкри единият от управляващите директори на Garitage Investment Management Давид Давидов, който е и съпредседател на „сините” с Владимир Николов. Двамата заедно с партньора им Атанас Гаров представиха официално проекта за съоръжението, което ще се намира в рамките на строящия се в момента Garitage Park. Комплексът е срещу кино “Арена Младост” и включва бизнес сгради, жилищни сгради, къщи, спортни обекти и магазини.

„Днешният ден е свързан с една доста силна емоция за нас. Тази крачка показва ясно нашите сериозни и дългосрочни ангажименти не само към волейболния клуб „Левски”, но и към спорта като цяло. Трябваха ни около две години, докато стигнем до това решение. Минахме през известни перипетии, за да можем да обявим официално, че проектът вече е в сила. Има осигурено ясно финансиране, събрана е необходимата техническа документация. Избран е и изпълнител в лицето на компанията GP Build, която вече работи на нашия комплекс. Имаме и ясен срок за пускане в експлоатация – края на 2019 г., като се надявам това да се случи и малко по-рано. Доволни сме от кранйния избор на място и се радваме, че успяхме да включим залата в общия проект, защото сме уверени, че тя ще бъде в синергия с другите обекти. В непосредствена близост ще има голям спортен център, плувен басейн, ресторанти – т.е. всичко необходимо за развитието на един професионален клуб.

„Винаги сме искали крайният клиент, който ползва нашия продукт – съответно комплекса, да се чувства на място. И без да е планирана в началото залата постепенно си намери своето място в него. Изминахме един път на търсене на място, преминал през „Дружба”, „Люлин” и къде ли още не, а същевременно ние имахме оптималното място. Трябваше само залата да се впише в комплекса, за което благодарим на архитект Илиан Илиев, който успя да запази концепцията на обекта без да го натоварва. Ние разглеждаме инвестициите в един мащабен план и няма как тази зала да не бъде успешна. Ние не разглеждаме комплекса само като комерсиален район, вложили сме и доста усилия, и средства в спортни съоръжения. Не на последно място в общата концепция на този комплекс има и училище за 500 деца, което също е част от начина, по който виждаме развитието на целия район”, добави другият директор на Garitage Investment Management Атанас Гаров.
Арх. Илиев изрази мнение, че инвеститорите на залата са хора с подчертано социално мислене. Той не скри, че е било предизвикателство за него и екипа му да се впише една голяма зала в един вече организиран като градоустройствена концепция комплекс без тя да натежи и доминира над останалите сгради.

„Единственият вариант беше да я вкопаем в земята. Звучи доста налудничаво, особено като ви кажа, че на покрива на тази зала има и малък парк със съответното озеленяване. Слизайки под земята с основните функции на игрището и съблекалните ние всъщност изместихме паркингите с още едно ниво надолу без това да повлияе на изискванията за размер на паркоместата”, обясни Илиев.
Основните трибуни са ориентирани в дългата страна на залата, като постоянните места са 760 + 14 за зрители с увреждания. Другите трибуни са телескопични и осигуряват още 1000 седалки. Височината от игралното поле до тавана е 12,5 метра, което означава, че могат да се играят срещи от почти всички нива на европейския и световния волейбол. Единствено не може да се покрият изискванията за финал на Шампионската лига за мъже.

„Площта е така съобразена, че да има три напълно самостоятелни игрища, които да се ползват едновременно при нужда. Основното за мъжкия отбор е със самостоятелен вход и съблекални”, поясни главният архитект на залата. Най-щастлив по време на официалното представяне изглеждаше Владимир Николов.
„Откакто се заех с мъжкото направление на „Левски” сме използвали общо 6 зали за тренировки и мачове. И в нито една не сме се чувствали у дома си. Това обаче ще се промени, а залата, която ще имаме след 2 години, няма аналог”, убеден е съпредседателят и старши треньор на „сините” Николов. Той разкри, че залата ще може да се ползва и за други спортове като баскетбол и футзал, а достъп до нея ще имат всички жители на комплекса и квартал „Младост”. Най-вероятно там ще се провеждат и тренировки на волейболното училище, което носи името на Владимир Николов.

Легендата и вицепрезидент на федерацията Любо Ганев поздрави инвеститорите за решението да построят тази зала.

„Не познавам много ръководители на строителни компании, които са се решавали на подобно нещо. Благодаря за това, което правите, вярвам, че и хората ще го оценят”, каза Ганев. Той се обърна и към играчите на „Левски” с думите: „Сега е ваш ред да покажете, че заслужавате такава зала”.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *