Само в 7DniVoleibol.bg

Страховита въртележка прати България на плейоф! Изпуснахме да накажем европейските шампионки (Снимки)

7Dni Voleibol25.09.201729630
1

България допусна първа загуба на Евро 2017 след 2:3 от Русия в решителния мач за директно класиране на 1/4-финал на континенталния форум. Лъвиците изпуснаха да шокират действащите европейски шампионки, като на моменти показаха липса на концентрация, а това се оказа решаващо.

Мачът премина и през доста амплитуди и за двата отбора, като често се стигаше до големи разлики в точките, които бяха стопявани в моменти, в които всичко изглеждаше решено. Първият такъв момент дойде в края на откриващият гейм, в който нашите имаха предимство през цялото време и водеха с 19:10. Отпускане позволи на рускините да намалят разликата и да възвърнат надеждите си за обрат в гейма, стигайки до 23:21. Силно включване на резервата Гергана Димитрова обаче ни осигури спокоен завършек на гейма с 25:21.

Втората част рускините започнаха мощно и набързо натрупаха преднина от 8:3 при първото техническо прекъсване, а тя бе увеличена до 16:8 при второто. След него нашите постепенно влязоха в час и намалиха до 19:20, но последва разсейване в играта на до мрежата и Сборная изравни резултата в мача след 20:25.

Третият гейм бе най-драматичният днес. Българките водеха с 8:6 при първото техническо прекъсване, но изпуснаха аванса си след него и при второто вече изоставаха с 14:16. Две блокади на Русева изравниха за 18:18, а от там дойде и самочувствието в играта ни, за да не допуснем съперничките да поведат в края на гейма. Държахме се точка за точка до 23:23 преди Елица Василева да осигури геймбол, а атака в аут на Воронкова да осигури и 25-та точка за България.

При резултат 2:1 гейма в четвъртия Лъвиците излязоха изключително освободени от напрежение и поведоха бързо с 4:0, а след първото техническо прекъсване и с 10:5. Продължихме да държим уверено аванса си до 13:8, но серия от три точки на рускините принуди Иван Сеферинов да вземе таймаут. Селекционерът даде указания за стабилизиране на посрещането, за да може да се развиват атаките ни, без да допускаме контри. Елица Василева с пусната топка направи 14:11, но Гончарова пак намали, въпреки че нашите имаха претенции за задържана топка. Аут на Русева върна интригата за 14:13, но отново тя върна преднината ни от 2 точки. Видеоповторение ни помогна да се оттеглим при 16:14 за второто техническо прекъсване. След него взехме поведохме и с 18:15, но изпуснахме два добри шанса за увеличаване на преднината и вместо да увеличим аванса си на 4-5 точки, се стигна до 19:19, най-вече благодарение на силни моменти за руската блокада. Сеферинов поиска ново прекъсване, в което акцентът падна върху подсигуряването на атакуващите. Аут на Рабаджиева обаче обърна резултата в полза на Русия – 19:20, а след това и Фетисова отбеляза. Руската защита беше с основна заслуга и за 22-та точка, с която нашите вече изоставиха на три зад съперника. Страшимира Симеонова и Гергана Димитрова поеха отговорността и намалиха 21:22, но Кошлева надигра блокадата ни, а след това Димитрова прати в аут и Русия получи геймбол. Отново нейно отиграване в аут осигури нова точка за Сборная, 2:2 в мача и трети пореден тайбрек за нашите на европейското.

Решителният пети гейм започна точка за точка до 4:4, преди хубава българска атака и грешка при организирането на руско нападение да ни дадат аванс от 6:4. Елица Василева добави още една точка в актива ни, но след това три поредни спасявания в нашето поле и пропуснати шансове за контраатаки доведоха до 7:5. Два поредни аса и рускините изравниха до 7:7. Третото изпълнение обаче бе в мрежата и България се оттегли за техническото прекъсване с аванс от една точка. Поведохме с 9:7, но последваха изненада с пусната топката и аут на Гергана Димитрова за 9:9. Русева ни върна аванса, но тройна блокада срещу Рабаджиева покри грешката на посрещането за 10:10. Рускините обърнаха до 11:10. Изпуснат шанс при 11:11 и липса на подсигуряване дадоха аванс на Сборная от 13:11 и Сеферинов взе прекъсване. Елица Василева с бомба в центъра на полето направи 12:13, a с игра по блока изравнихме. С доза шанс рускините получиха мачбол, а проблем с отчитането на резултата на таблото забави значително изпълнението на решителният сервис. Toй не бе добре посрещнат, пропуснахме шанса за атака и рускините спечелиха 15-та си точка и мача с 3:2. Така Лъвиците ще трябва да изчакат няколко часа, за да разберат съперника си в плейофа за класиране на 1/4-финал.

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ ОТ МАЧА ТУК