Само в 7DniVoleibol.bg

Нова БГ-драма в Баку! С огромни сърца, зъби и нокти Лъвиците изтръгнаха невероятна втора победа

7Dni Voleibol24.09.201766180
1

България спечели с 3:2 (25:17, 10:25, 25:16, 20:25, 19:17) и вторият си двубой на Европейското първенство за жени в Азербайджан. В националната арена в Баку Лъвиците показаха невероятно себераздаване, но можеха и да избегнат драмата срещу съседките от Турция, ако не ги бяха подценили, когато водеха с 1:0 и 2:1 гейма.

Момичетата на Иван Сеферинов поведоха с 1:0 след 25:17 и изглеждаше, че ще стигнат до лесна победа срещу един от традиционно неудобните си съперници, но допуснаха подценяване във втория гейм – 10:25, а в следващите два сценарият се повтори – 25:16 за България и 20:25, въпреки че туркините бяха на път да изпуснат питомното.

Тайбрекът започна с 6:3 за българките, но се стигна до 7:8 за Турция при първото техническо прекъсване. След него позволихме изоставане от 9:11, а след видеоповторение намалихме на 10:11. Ас на Лора Китипова доведе до равенство и принуди турският селекционер да вземе таймаут. Докосване до мрежата отново даде преднина на съперничките, но с великолепно изпълнение Елица Василева направи 12:12. Грешка на либерото ни Жана Тодорова върна аванса на Турция преди Емилия Димитрова да изравни за пореден път. Туркините получиха мачбол след силно диагонално изпълнение, което летеше в аут, но неразбирателство в нашето поле им подари 14-та точка. Димитрова обаче запази хладнокръвие и доведе нещата до 14:14, преди туркините да сгрешат на свой ред и България да получи своят мачбол. Ново драматично разиграване със слабо посрещане от двете страни ни спря за победата, а Иван Сеферинов взе таймаут, в който поиска спокойствие и момичета да се възползват по най-добрият възможен начин от следващата турска грешка. Елица Василева покрай тройна блокада ни даде втори шанс за победа, но при следващото разиграване блокаут отново спаси туркините – 16:16. Съперничките се разколебаха в тези минути и допуснаха грешка от сервис за 17:16 в наша полза, но игра по блока ги спаси отново – 17:17, както и при следващата точка, за да получат нов мачбол туркините. Димитрова обаче изравни отново за 18:18, а блок на Доби Рабаджиева, която днес бе над всички в мача, даде четвъртият геймбол за България. И точно тя при следващото разиграване с бомба по блокадата, изкарала топката в аут, реши всичко в мача – втора победа за Лъвиците на Евро 2017!

В течение на целия мач посрещането ни не бе на добро ниво, но сервисът ни работеше изключително сполучливо, особено в средата на мача. Представянето на блокадата ни в този период също е за отбелязване.

Успехът гарантира на България продължаване в следващата фаза, като от утрешният мач с Русия зависи дали ще се класираме директно за 1/4-финалите или ще се наложи да минаваме през допълнителна пресявка като трети в групата.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *