Само в 7DniVoleibol.bg

Федерацията ще връща пари на клубовете от трансфери – Лазаров с нов куп оправдания за проблемите

7Dni Voleibol15.09.20175760
лазаров

Във вчерашния ден се състоя Управителен съвет на БФВ, на който бяха разисквани редица проблеми преди началото на първенствата у нас и бяха приети отчетите на националните треньори.  Часове преди началото на УС пък бе разпространено писмо,  което част от клубовете в Суперлигата заплашиха с бойкот, поради неизпълнени ангажименти от страна на БФВ. Ето какво каза президентът на БФВ Данчо Лазаров пред BGvolleyball.com за всички обсъждани въпроси на Управителния съвет:

Г-н Лазаров, явно важни неща разисквахте, след като УС продължи цели четири часа?

Да, дълго продължи събранието. Много неща се бяха натрупали, тъй като дълго време не се бяхме събирали, поради нашата ангажираност  с националните отбори. Но решихме важни въпроси, особено за настъпващите шампионати. Знаете съвсем скоро стартира Суперлигата при мъжете, женското първенство, шампионатите при подрастващите. Това бе основна тема на нашите разисквания.

Кои бяха важните решения, които взехте?

Много са. Започвам с това, че НВЛ вече се обособи само в формата Суперлига, тоест тези 12 отбора, които ще играят в първенството.  Изцяло се концентрира вниманието върху Суперлигата, тъй като има договор за телевизионно излъчване на по-голямата част от мачовете. Освен това водим преговори с рекламодатели и спонсори, а те доста са напреднали. Беше приета и утвърдена наредбата за провеждане на шампионата в Суперлигата, както и различните ангажименти, които отделните отбори биха имали към спонсорите и рекламодателите. Това е много важен въпрос, защото през миналата година имаше доста бележки в това отношение. В края на краищата тези, които дават парите искат този продукт да бъде представен чрез тях чрез техните  реклами. Имахме известни пропуски, но надявам се тази година тази година всичко да бъде наред

УС се проведе на фона на пуснато писмо с обвинения от страна на клубовете че не са спазени поети ангажименти от Лига от федерацията. Говореше ли се в тази насока на УС?

Естествено, говореше се. Първо, аз останах учуден от това, че самите клубове,  които са приели тази наредба, след това имат възражения по нея. След обсъждания коригирахме тези неща. Имаме една уговорка за плащане на част от постъпилите трансферни суми от състезатели, които са излезли от тези кубове. Взехме решение това да бъде коригирано и платено. Също така обсъждахме въпроса с разпределението на топките. Любо Ганев даде достатъчно точно обяснение как стоят нещата. Всички топки, които са получени през преходните сезони, са разпределени от федерацията между клубовете. Сега очакваме към края на септември да дойде нова партида от около 1000 топки, които също ще бъдат разпределени между клубовете. Тук в БФВ не остава нито една топка. От тях не ползваме за националните отбори. Така че всичко отива по клубовете.

Говори се в писмото за неизплатени и други суми, като от ТВ права?

Няма такова нещо. Всички постъпления от ТВ правата влизат директно в сметката на Лигата и се разпределят между клубовете от правила, установени от самите тях.

А имате ли уверения от клубовете, че при изпълнение на исканията от писмото няма да има бойкот?

Защо трябва да има уверения? Ние пазарлъци с никой няма да водим. Те поставят две теми, които касаят пряко федерацията. Първото е разпределението на топките. То се прави от БФВ справедливо и честно към всички кубове. Ако някой има конкретна претенция, трябва да я отправи и да му се обясни, колко топки е получил, как и защо ги е получил. Второто за сумите, които дължим, като отчисления процент от трансферните такси  на състезатели, които са излезли от тези клубове, ние ще ги заплатим и то в най-кратък срок. Други теми поставени в писмото, които да касаят по някакъв начин БФВ няма.

Коментираше ли се работата на Лигата, нейното ръководство?

Не. Не знам кой е доволен и кой не. Освен това в писмото, ако го приемем, като сигнал да се разгледат тези въпроси, а ние ги разгледахме, недоволни няма. Клубовете съвсем скоро имаха сбирка, на която разглеждаха нормативните документи касаещи тяхната дейност  и там предполагам са дискутирани всички тези теми.

Друг проблем е въпроса със залите. Ще може ли да домакинстват отбори с по-малки зали в своите градове?

Няма такова ограничение. Единственото ограничение за броя седящи места в залите, това се отнася за плейофите на първенството. Това  е решителна фаза и според изискването 800 седящи места трябва да има. Така че всеки отбори може  да си играе в собствената зала без никакви проблеми до плейофите. Трябва да се съгласяваме с условията  в момента с които разполагаме, защото повечето отбори нямат големи зали. Важното е да се играе волейбол, отколкото да търсим зали без волейбол в тях.

Какъв е статута на зала „Христо Ботев“? ЦСКА не получи право да играе там за плейофите?

Решението на федерацията е зала „Христо Ботев“ да се използва изключително само за националните отбори. Затова сме я наели,а  не да обслужваме ЦСКА, или който и да било клуб. Ние имаме заповед на министъра в която той изрично нарежа едната трибуна да не се ползва по причини, които още не сме отстранили, тъй като нямаме достатъчно средства за това. Третото е разпореждане на Министъра в което пише: да не се провеждат рискови срещи. Точно тези рискови срещи докараха до състоянието да бъде забранено да се провеждат такива срещи в продължение на две години. Освен това БФВ не е наела Христо Ботев и да праща по 18 000 лева за да обслужва клубни отбори, които и да са те. Това е решение на УС на федерацията, ЦСКА може да си играе в собствената зала. А за плейофите  това е тяхна грижа. Всеки който влиза и се записва в едно състезание трябва да си направи сметката как ще може това да го реализира.

Предвиждате ли ремонти на зала “Христо Ботев”?

Ние постоянно правим ремонти. Току що отчетохме нови 57 000 лева, които сме похарчили за нея. Но имайте предвид, че тази зала от 35-40 години, в нея нищо не е правено. Именно ние започнахме да реновираме. Трябва търпение и финанси, с които ние не разполагаме. Освен това отоплението в залата е под всякаква критика. Настъпи ли есенно застудяване, не зимно – тя е неизползваема. Но ние няма да се откажем от залата. Вложихме над 60000 лева. Спортното съоръжение ни е дадено от правителството. Разполагаме с добра база, която постепенно ще реновираме. Ето вече изградихме нов фитнес център, който ще отвори и за всички желаещи, извън националните отбори. Така че грижим се като добри стопани, но трябва търпение за да направим зала „Христо Ботев“ както трябва.

Обсъждаше ли на УС поста на Пламен Константинов?

Не, не е обсъждан. Просто не считаме за нужно. Приехме отчетите на треньорите. Оценката е много добра. Шесто място на Европейското  първенство е много добър резултат. Въпреки че има някаква горчивина, че бяхме много близо до медалите. Делеше ни една победа над Сърбия. Но федерацията стои зад Пламен Константинов.

Пламен Константинов намекна, че има групички, че е разколебан да продължи. Какво сподели в разговор с Вас?

Аз имам достатъчно информация от самият отбор, от Пламен също. Естествено от такъв колектив от 20 души не може всичко да бъде в хармония. Не всичко се получава на една тренировка, да не говорим за мач. Може би Пламен е говорил така под въздействие на емоциите. Вътре в отбора няма да кажем някакви настоения и конфликти. Просто момчетата  съжаляват за пропуснати шанс.

На женския национален отбор предстои Европейско първенство? Какви са целите, поставени пред тях?

Поставили сме цел – класиране сред първите 8 отбора на предстоящото Европейско първенство. Момичетата го заслужават и имат възможности за това. А и едно присъствие в първата осмица ще ни доведе до директни квоти за следващото Европейско през 2019 година. Пожелавам им успех и е надяваме да се представят на ниво.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *