Само в 7DniVoleibol.bg

Половината Суперлига скочи на федерацията! Обвини Лазаров и ко. в рекет! Вижте всички скандални промени, които се въвеждат

7Dni Voleibol14.09.201713960
29

Някои от водещите клубове в Суперлигата обвиниха Българската федерация по волейбол (БФВ) и Националната волейболна лига в рекет, научи “Дневник” от два източника. Те реагираха остро на предвиденото драстично увеличаване на таксите за картотекирането на състезатели за новия сезон, който започва в началото на следващия месец.

ЦСКА, “Марек”, “Добруджа”, “Черно море” и “Тетевен” се подписаха под писмо, адресирано до президента на БФВ Данчо Лазаров. Призивът към него е да се намери решение на “наболелите проблеми”.

В графата с проблемите влизат още неизплатени суми по договора за телевизионните права от последните две години, неполучени средства от разпределението на събраните пари от международни трансфери, неполучени топки от договора с “Микаса” и завишените изисквания, на които трябва да отговарят залите.

Писмото дойде в часовете преди заседание на УС на федерацията, което ще се проведе днес преди обед.

Подписалите се клубове дадоха срок до 25 септември, в който да се намери решение. В противен случай заплашват да откажат да подпишат договора с лигата и умишлено да допускат нарушаване на задълженията си, касаещи договора за телевизионните права. НВЛ има контракт с “Нова броудкастинг” и при нарушения са предвидени неустойки.

Клубовете твърдят, че са получили регламента за сезон 2017-18 в Суперлигата едва на 11 септември. Самото записване включва 2000 лева депозит и 500 лева “такса участие” за всеки от 12-те клуба.

Подписалите се посочват, че са останали неприятно изненадани от “безумните такси за картотекиране, които граничат с откровен рекет”.

“Освен това са наложени такси, които сами по себе си са дискриминиращи спрямо състезателите от България, ЕС и извън ЕС. Фрапиращите такси са без нито един аргумент и безспорно без аналог във всички спортове в целия свят. Настояваме за старата система на заплащане на такса-картотека в досегашния ѝ размер. В този ѝ вид, клубовете се превръщаме в реални спонсори на НВЛ, респективно БФВ”, се казва в писмото на клубовете.

Най-евтината такса за картотекиране е 100 лева на състезател – тя важи за българи или такива с паспорт от ЕС, ако картотеката е направена до 10 дни преди началото на сезона (миналия сезон е била двойно по-ниска). След това сумата се увеличава до 600 лева на играч, ако е записан между 48 и 24 часа преди сезона. За чужденци извън ЕС, каквито основно играят в първенството, най-ниската такса е 500 лева, а след това се увеличава до 1000.

Правилникът за сезона предвижда и ясни правила за ползването на системата Video challenge (система за видеоповторения). Всеки отбор, който има желание да я ползва за някой от мачовете си, трябва да подаде заявка най-малко 20 дни предварително и да плати такса от 1000 лева за конкретния мач.

От Суперлигата рекламираха осигуряването на системата, за която бяха платени 22 хил. евро, като обявиха: “По този начин се доближаваме до добрите практики в Европа, защото ще бъдем една от малкото страни, които използват система за видеоповторение във вътрешното първенство”. Миналия сезон обаче тя влезе в употреба само в няколко мача.

Недоволните клубове изтъкват, че все още има неизплатени средства по договора за телевизионните права за последните две години. Те поставят срокове, в които това да се случи. Същото важи и за неизплатените, но обещани средства, които федерацията събира за сертификати от българите, играещи в чужбина.

“Приходът е в размер на над 150 000 евро”, пишат клубовете. Те акцентират върху това, че тези средства са най-ценни за по-малките клубове, от които излизат състезателите в страната. “Ние не искаме нищо повече от това, което вече ни е обещано, подписано, утвърдено и широко афиширано от вас”, заявяват те.

В представения правилник ясно са описани всички задължения и плащания, които са отговорност клубовете, но не се казва какви ще са приходите им от телевизионни права, нито какъв ще е наградният фонд. “Размерът ще бъде свеждан до знанието на клубовете участници посредством бюлетин преди началото на спортно-състезателния сезон”, се казва в регламента. В регламента, изпратен на 11 септември се посочва, че… “най-късно до 10 септември НВЛ информира чрез мейл клубовете за спонсорите и рекламодателите си за предстоящия спортно-състезателен сезон”.

Лигата препоръчва на клубовете да си създадат профили в популярните социални мрежи, където да качват информация за своите срещи и/или други прояви и събития, за да подпомагат популяризирането на Суперлигата и на волейбола в България. Самата Суперлига обаче все още няма самостоятелен сайт.

Преди началото на сезона другото голямо притеснение на клубовете е свързано със завишените изисквания за залите.

“Настояваме за спазване на досегашната система за лицензираните спортни зали, които да приемат срещите от редовния сезон, както и плейофите по приетите изисквания от клубовете участници в НВЛ на срещата от 30 май 2017 година. Така приложеният “Регламент” изправя част от клубовете да използват за официални срещи зали, които са с висок наем, а някои клубове ще са принудени да бъдат “домакини” дори в други градове”, пишат клубовете.

Миналата година първенецът от редовния сезон ЦСКА не успя да се възползва от домакинското си предимство в плейофите. Заради изискването залата да е с поне 800 места червените “приеха” бъдещия шампион “Нефтохимик” в Перник.

ЦСКА има един от най-големите проблеми със залата си, като клубът се надява при приемането на новия закон за спорта да получи съоръжението за 30 години, за да може да го модернизира. В графата “проблемни” при новите изисквания биха попаднали залите на “Пирин”, “Арда” и “Тетевен”.

По-малко от месец преди началото регламентът може да не казва нищо за това какво ще получат клубовете от спонсорите и тв правата, но завършва с подробно описание на церемонията по награждаването на медалистите.

Там е записано, че ще има червен килим и машина за конфети “ако е предвидено”.

Миналата година се получи грозен жест, след като сребърните медали бяха предоставени на ЦСКА в найлонова торбичка.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *