Само в 7DniVoleibol.bg

Краят на Световната лига и Гран При дойде! Ето как ще се играе в Нова волейболна лига

7Dni Voleibol17.08.20174930
GalleryPic (11)

Световната лига и Гран При вече са в историята. Време е за новия формат на Новата волейболна лига, както мъжете, така и жените. Ясни са и датите на двубоите от първа фаза на турнира.

Според промените и двата турнира ще имат пет седмици предварителен кръг (в който всеки отбор ще играе 15 мача – всеки срещу всеки), след което шестте най-добри отбора ще преминат към финалната шестица. Домакините ще бъдат определени по-късно.

Новият формат разпали много противоречия, тъй като на практика заличи всички останали групи извън първа дивизия, която ще се състои от 16 отбора. Критериите, по които ФИВБ реши да включи някои и да изключи други отбори от елита. Това подтикна Словенската федерация да заплаши със съдебно дело, заради забраната тимът да се състезава в първа дивизия на Световната лига, въпреки че като спечели втора дивизия тази година.

От 16-те отбора в елита на двата турнира, 12 ще бъдат постоянни членове, т.нар. “класифицирани”, а останалите четирима ще бъдат “претенденти”. Критериите, по които първите придобиват правото да се състезават в група 1, са комбинация от фактори – като волейболна история, и по-специално историята на участието им в турнира, последните резултати, позициите в класирането и инфраструктурата на съоръженията за домакинства.

В зависимост от резултатите от турнира през идната година, статутът на “претендентите” може да се промени – да останат или да напуснат надпреварата.

Всяка страна ще бъде домакин на две седмици, но повечето страни може би ще изпълняват тази функция само една седмица.

Постоянни или “класифицирани” отбори при мъжете са: Бразилия, Италия, САЩ, Русия, Сърбия, Франция, Аржентина, Полша, Иран, Германия, Япония и Китай. “Претенденти” са КанадаБългария, Австралия и Корея.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *